Doorgaan naar hoofdcontent

In de aanloop naar pakjes-avond...

...heerlijke speculaasbrokken maken.


En geen gewone, nee, met stukken pure chocolade!
Het simpele recept wil ik graag met jullie delen:



{Speculaasbrokken met chocoladestukjes}

400 gram zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels speculaaskruiden
half theelepeltje zout
200 gram bruine basterdsuiker
200 gram koude roomboter, in kleine stukjes
6 eetlepels melk
200 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Zeef het bakmeel boven een kom en doe er de speculaaskruiden, zout, basterdsuiker en boter bij.
Mix met twee messen en daarna met koude handen tot een kruimelig deeg.
Voeg de melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Kneed de chocolade door het deeg en verpak het in plastic folie. 
Laat het minimaal een half uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dikke lap van ongeveer 1 cm en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de speculaas in ongeveer 20-30 minuten bruin.
Laat het afkoelen en breek het daarna in... brokken!

De ingrediënten kunnen ook gebruikt worden om er pepernoten van te maken, maar dan zou ik de chocolade weglaten ☻



Leuk om ze te serveren in een servettenhouder.
Zoals deze: het Dalapaardje kochten we in Zweden.

Reacties

  1. OO het ziet er heerlijk uit, bedankt voor het recept. Gezellig Sint tijd.

    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Psssst, ik breek er een klein stukje af, zit net aan de koffie is dat goed? ;0) Yummie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ziet dat er lekker uit. Geniet van de sinterklaas.
    groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh, dat ziet er heerlijk uit.
    Fijn dat je het recept wil delen, dank je wel.
    Een heel fijn weekend!
    & heel fijn Sinterklaas feest.....

    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mmmmm lijkt me heerlijk bedankt voor de tip wens je een fijne sintviering en weekend lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh jemig, tja, da's andere koek als dat kant en klare pepernotendeeg dat ik laatst kocht. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ziet er smakelijk uit Marjolijn! En dan die chocola erin..mmmmm
    Fijn en lekker weekend! Groeten, Corine(THUIS)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou, die pepernoten smaakten prima. Ik ben gewoon geen 'bakster' zeg maar. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo dat ziet er lekker uit kan ik een bestelling plaatsen haha. Fijne sinterklaas.

    Lieve groet,
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mmm...wat lekker!! en wat is dat paardje ook leuk!

    lief dat je vroeg hoe het nu gaat.. gaat gelukkig een heel stuk beter met mijn oren!

    ik wens jullie een heel gezellig sinterklaasweekend,
    liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mmmm....lekker met warme chocolademelk!
    Fijne sinterklaasavond!

    Liefs, Maris

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben geen keukenprinses, dus ik haal de speculaas bij Appie Heijn ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit ziet er heerlijk uit Marjolijn! Mijn weegschaal keek mij vanmorgen echter heel boos aan, dus ik denk dat ik het maar bij kijken laat ;-)!

    Ik wens jou een heel fijn Sinterklaasweekend met je gezin! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ziet er goed uit !! ruikt zo lekker als je aan het bakken bent......geniet er maar lekker van .....Liefs van mij..........♥.. ♥... ♥....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo Marjolijn,
    Wat heerlijk!! Het is dat wij geen sinterklaas vieren, want anders zou dit zeker bij ons op tafel komen. Bij ons komt morgen al de kerstboom in de kamer te staan.... o jee, veel te vroeg zou ik zelf zeggen, maar we vieren met mijn meiden morgen al een soort van kerst, omdat Ben er niet is tijdens de kerstdagen en ikzelf ook aan het werk ben...
    Heel veel plezier met je gezin dit sinterklaasweekend Marjolijn,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nee ik heb (nog) geen vilten kussentjes. Heb je misschien een www adresje voor me?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat wordt een echt 'heerlijk' avondje! Inmiddels heb ik de ingrediënten in huis voor een pepernoten-kwarktaart, maar deze ga ik zeker ook een keer uitproberen.

    Fijn weekend. Lieve groet, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  18. deze ga ik ook opslaan,heel speciaal,dank je wel,

    fijn weekend
    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bedankt voor het recept, deze ga ik zeker uitprobere.

    Fijn weekend!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Jammie, speculaas met chocola. Fijne sinterklaas, groetjes Colin

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mmm was van plan om pepernoten te maken maar ga misschien toch voor jouw recept. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hmmm Krijg er nu al trek in !
    Fijne Sinterklaas.

    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten, dank je wel!

Tot de volgende keer!

Populaire posts van deze blog

Een wandeling alleen, maar niet eenzaam...

  Afgelopen vrijdag ben ik weer eens alleen gaan wandelen. Dit keer ga ik voor klompenpad Beekweidenpad in Voorst. Navigatie aan in de auto, en al rijdend kom ik uiteindelijk in de buurt van Apeldoorn aan. Al gauw wordt het me duidelijk: ik ben verkeerd genavigeerd. Google Maps op mijn telefoon is wat duidelijker: ik moet nog ruim 20 minuten rijden voordat ik op de plaats van bestemming ben. Verdorie, wat nu? Ik rij een stukje terug, tuur vanuit mijn ooghoeken en zie het welbekende klompenpaden-bordje! Ik stap uit en de kleine lettertjes op het bordje vertellen me dat dit om het Woldermarkerpad gaat. Nooit van gehoord. My best friend Google vertelt me dat dit pad 7 kilometer is. Hmmm... voor vandaag vind ik deze te kort, zeker als je bedenkt dat het eerdergenoemde Beekweidenpad 16 kilometer is. Ik kijk nog even verder op mijn telefoon en zie dat de start van het Avervoorderpad 8 minuten verderop rijden is. Ik besluit hierheen te gaan rijden, zeker als ik ontdek dat de route 13 kilomete

Trapkast annex computerkast

Een echte kast is het natuurlijk niet, de ruimte die nu eindelijk klaar is. Voorheen was het een provisiekast, zo'n kast onder de trap die je veel ziet in (nieuwbouw)huizen. Toen we hier in 2000 heen verhuisden, zag ik al dat zo'n kast goed te gebruiken is om je computer neer te zetten en je administratie bij te houden. Al die tijd heeft de computer hier goed dienst gedaan, maar ik was de kleur op de gestuukte muur een beetje zat. Ik wilde wat anders. En laat deze ruimte nu een ware metamorfose hebben ondergaan! Kijken jullie even mee? Tijdens de donkere uurtjes... Over de Charles Eames stoel ligt een heerlijk warm schapenvacht... Een mooie bureaulamp van Ikea doet nu dienst als wandlamp. De zware steen die in de voet van de lamp zat hebben we verwijderd. Daarna de snoer korter geknipt en in de voet verwerkt, waarna Marcel gaten in de voet geboord heeft, zodat de lamp simpel op te hangen was. Zeg nou zelf, zo'n aparte lamp zie je toch nergens? En het leuke is:

Stoer met een vleugje romantiek

Wat heb ik lang plezier gehad van de witte druifjes in cappuccino-kopjes  (klik) Gewoon, door geen water te geven, lekker tegendraads!  Op een gegeven moment gingen ze hangen en werd het tijd om deze bolletjes in de tuin te zetten. Volgend voorjaar hoop ik ze weer terug te zien, buiten! Zaterdag ben ik naar de plaatselijke bloemist gegaan waar ik op zoek was naar kleine hyacintbolletjes, het liefst in wit.  In gedachten zag ik dit al voor me: ik zou met witte saus originele terracottapotjes beschilderen en deze één voor één vullen met een enkel hyacintbolletje.  De potjes zou ik drie-op-een-rij op de salontafel zetten. En dat is gelukt, toch miste ik wat... ... een stoer accent met een vleugje romantiek. Dat werd een stuk oud hout.  Voor de romantiek ging ik naar zolder en vond ik een schattig nostalgisch kaartje dat ik laatst bij een bestelling bij Fort Lapin erbij kreeg. Jute touw door het kaartje en om één van de potjes wikkelen en ik geniet als ik op de bank m'n boek a