Vandaag deel ik een heerlijk baksel dat perfect past bij het najaar: de Zweedse variant op de appeltaart. Zeker nu het weer is omgeslagen kan ik echt blij worden van de geur van speculaaskruiden, kaneel en gebakken appels. Als jij hier ook zo over denkt, dan weet ik zeker dat je dit recept lekker gaat vinden!
De Äppelkaka bak je zonder deegbodem, waardoor hij eigenlijk meer weg heeft van onze Hollandse appelcake. Dit recept bevat gemalen kardamom, een veelgebruikte specerij in de Zweedse keuken. Het geeft deze taart een heerlijke smaak!
Deze äppelkaka geeft ongeveer 8 tot 10 stukken, afhankelijk hoe groot jij ze snijdt 😋
Ingrediënten:
100 gram ongezouten roomboter
175 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
150 ml melk
200 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
4 appels
Extra nodig:
springvorm van 24 cm doorsnede
bakpapier
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Smelt de boter in een pan op laag vuur samen met de suiker en de vanillesuiker. Neem de pan van het vuur en laat even een paar minuten afkoelen.
- Klop de eieren los met een scheutje melk. Roer vervolgens het eimengsel door de gesmolten boter. Zeef de bloem met het bakpoeder, de kardemom en een snufje zout. Schep de bloem voorzichtig door het boter-ei-suikermengsel. Schenk in delen de resterende melk erbij en roer met een houten pollepel tot een glad beslag.
- Schil de appels en snijd ze in schijfjes van 4 mm dik. Leg een laag appelpartjes in een met bakpapier beklede springvorm. Schenk er de helft van het beslag op en maak een volgende laag van de appels. Eindig met een laatste laag beslag en strooi er een beetje suiker over.
- Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen. Verwijder de vorm en snijd de äppelkaka in punten. Op z'n lekkerst met een dot slagroom!
Hartstikke simpel, en läcker!
Extra smakelijk na een lange herfstwandeling. Dekentje over je benen, kopje thee binnen handbereik en smullen maar!
🍂
A balanced diet is having a piece of cake in every hand
😉
Reacties
Een reactie posten
Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten, dank je wel!
Tot de volgende keer!